Ogród i balkon

Drzwiczki – wyjątkowe zwieńczenie pieca

W ostatnich latach coraz więcej osób stawia na kaflowe piece jako piękny element wykończenia wnętrz, ale też nadprogramowe ogrzewanie w zimne miesiące. Jest to zasługa wracającej mody na styl vintage. Tego typu konstrukcje najczęściej kojarzą nam się z dawnymi czasami, zazwyczaj z pomieszczeniami starych kamienic. Teraz coraz częściej wracają one do łask. Tego typu konstrukcje robione są ze specjalnie wykonywanych kafli i niewątpliwie część z nich można zaliczyć do dzieł sztuki.

Poza tradycyjnymi piecami, wiele posiadaczy działek w ogrodach buduje także wędzarnie, grille, czy piece do wypiekania pizzy i chleba. Tego typu zabudowa też może być pięknym uzupełnieniem ogrodu, kiedy zatroszczymy się o staranne wykończenie jak np. żeliwne zdobione drzwiczki do grilla. Postawienie czy to pieca do pizzy czy wędzarni najlepiej zlecić zdunowi. Jest to względnie łatwa budowa, jednak trzeba zdawać sobie sprawę jak powinny być poprowadzone kominy. 

Osobista wędzarnia w ogródku – świeże mięsa

Coraz więcej osób tęskni za dawnym smakiem świeżych wędlin. Szkoda, że produkowane przez sklepy mięsne mają niewiele wspólnego z wyrobami naszych babć. Dlatego niezwykle powszechne stały się wędzarnie w ogrodach, które oprócz swojej funkcjonalności mogą również niezwykle wyglądać. Taka konstrukcja na szczęście nie potrzebuje za dużo przestrzeni, z tego powodu może się na nią zdecydować prawie każdy posiadający choć trochę wolnej przestrzeni na działce. Zanim zlecimy profesjonaliście budowę warto przede wszystkim przemyśleć do czego właściwie piec będzie nam potrzebny? Inaczej buduje się wędzarnię do wędzenia dziczyzny, inna do ryb, a jeszcze odmienna do mięs zwierząt domowych takich jak świnie czy ptaki. Z tego powodu budowę takiej konstrukcji należy zlecić specjaliście, który będzie umiał służyć radą w najważniejszych kwestiach. Oczywiście pięknym dopełnieniem takiej konstrukcji będą drzwiczki do wędzarni, których wybór na rynku jest bardzo urozmaicony. Mogą być one z kratką, szybką albo całkowicie zabudowane. Także decyzja w kwestii ozdób zależy jedynie od zasobności naszego portfela.

Czy warto posiadać własny piec chlebowy?

Mało co smakuje tak wyjątkowo jak świeżo upieczony chleb. A już na pewno wykonany własnoręcznie i upieczony w ogródkowym piecu chlebowym. Posiadając nieco przestrzeni na działce warto skusić się na taką zabudowę. W piecu chlebowym poza standardowym pieczywem warto piec też placki, a także pizzę. Tak jak w sytuacji wędzarni, również budowę pieca chlebowego należy zlecić profesjonaliście, który ma doświadczenie i orientuje się jak powinny być przeprowadzone komory. Na pewno tego typu konstrukcja może być zbudowana w wersji podstawowej, oraz rozbudowanej. Wszystko zależy od finansów jakie posiadamy i miejsca jakim dysponujemy. Taki piec może posiadać dwie osobne komory. W takiej sytuacji można dopasować osobno drzwiczki do pieca chlebowego, i osobno drzwiczki do pieca na pizzę. Również w tym przypadku wszystko zależy od naszej wyobraźni i gotówki jaką dysponujemy. Na rynku dostępne są drzwiczki zarówno zdobione droższe, jak i tańsze, skromne.

Jak wygląda budowa różnego typu pieców we własnym ogródku? 

Wędzarnia, piec do pieczenia, chleba czy grill – są to piece, które można wykonać własnoręcznie używając projektów dostępnych w sieci. Aczkolwiek należy zadać sobie pytanie – czy warto? Projekt pieca nie jest bardzo trudny. Ale żeby służył on nam wiele lat,  nie pękał, a surowce były odporne na duże wahania temperatur, należy go zlecić profesjonaliście. Będzie potrafił on dobrać nam stosowną konstrukcję do naszych wymagań, ale także dobierze surowce z których taki piec powinien być wykonany. Najczęściej takie piece wykonywane są na specjalne zamówienie, dostarczane na miejsce w częściach i kolejno montowane. Na pewno cena zależy od projektu, i użytych surowców. Dodatkowym kosztem jest także transport, którego cena zależny jest odległości. 

Pewnie polubisz też...